SolarGaps, inteligentné žalúzie vyrábajúce energiu

SolarGaps, inteligentné žalúzie vyrábajúce energiu

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Zdroj: https://solargaps.com

Spoločnosť SolarGaps uviedla na trh  inteligentné žalúzie otáčajúce sa za slnkom, ktoré sa podieľajú nielen na tvorbe tieňa v našich interiéroch, ale aj na vyrábaní elektrickej energie.
 
Autorom myšlienky týchto solárnych žalúzií je Američan pochádzajúci z Ukrajiny, Yevgen Erik. Inšpiráciou mu boli kvety otáčajúce sa za slnkom, pri ktorých si uvedomil, že využitie fotovoltických panelov by bolo oveľa efektívnejšie, keby sa obdobne ako tieto kvety, natáčali v smere slnečného žiarenia.
 
Tieto inteligentné žalúzie sú určené najmä pre tých, ktorým ich situácia nedovoľuje inštaláciu solárnych panelov na ich strechu či ľudí žijúcich v podnájme (keďže sa dajú ľahko inštalovať, resp. demontovať). Takisto potešia aj tých, ktorých fotovoltické panely na budovách odrádzali kvôli estetike.
 
Oproti iným smart žalúziám na trhu dokážu SolarGaps vyprodukovať viac energie, a tým vraj ušetriť až 70% nákladov za elektrinu. Tento údaj však treba brať s rezervou, nakoľko ide z väčšej miery o ušetrenie nákladov, ktoré by vznikli pri používaní klimatizácie.
Okrem toho pomáhajú chrániť životné prostredie znižovaním emisií skleníkových plynov v ovzduší, ktoré sú súčasťou bežne vyrábanej elektrickej energie.
Princípom ich šetrenia energie je predovšetkým výroba tieňa, blokovaním slnečného žiarenia rovnako ako pri bežných žalúziách. Navyše však vyrábajú aj elektrickú energiu, ktorú je možné využívať v domácnosti. Žalúzie sa počas dňa automaticky pohybujú tak, aby využili čo najviac slnečného žiarenia a vyprodukovali tak čo najviac energie. Touto vyrobenou energiou je možné priamo pripájať  elektrické zariadenia. Pri generovaní väčšieho množstva elektrickej energie je možné jej prebytky ukladať do batérie. Uloženú energiu potom môžete využiť v neskoršom čase, kedy nie je možné priamo čerpať energiu zo slnečného žiarenia, napr. vo večerných hodinách.  Taktiež je možné, podobne ako pri klasických fotovoltických elektrárňach, predávať prebytky do distribučnej siete.
Za ideálnych podmienok dokážu vyprodukovať až 100 W (pri ich najväčšom variante až 150 W) na 1 m² okien, čím by dokázali nabiť 3 MacBooky alebo 30 LED žiaroviek. Tento výkon sa líši v závislosti od toho, kde sú žalúzie namontované. Rozhodujúca je pri tom svetová strana a ich umiestnenie zvonku alebo zvnútra okna. Podľa svojho výrobcu sa dajú používať takmer všade. Sú určené do prostredia od -40 až do 80 stupňov Celzia a rovnako sa hodia do exteriéru ako do interiéru. Svoj najväčší výkon majú pri umiestnení zvonku a samozrejme smerovaní na juh. Pri interiérovom použití, keď sú žalúzie umiestnené za sklenenými oknami, sa ich výkon znižuje na polovicu.
 
V bežnom trojizbovom byte, ktorý má okná nasmerované na juh a využití cca 6 hodín slnečného svitu, by mali vyrobiť 5 kWh energie za deň. Pri prepočte na rok by tak išlo o 1825 kWh, čo zodpovedá spotrebe malej domácnosti za rok. V budovách s väčšími presklenými plochami by sa množstvo energie mohlo zväčšiť takmer 10-násobne.


Zdroj: https://solargaps.com
 
Inštalácia týchto žalúzií je jednoduchá, nevyžaduje si žiadneho technika či iného špecialistu a zvládne si ich nainštalovať zákazník sám. Bez náročných technických úprav si ich môžete umiestniť doma alebo v kancelárií. Hneď po nainštalovaní žalúzií je možné ich začať používať, stačí ich len pripojiť do elektrickej zásuvky. Následne menič konvertuje slnečnú energiu na elektrickú, ktorou je možné priamo napojiť elektrické zariadenia bežným spôsobom zo zásuvky.


Zdroj: https://www.kickstarter.com/projects/1170840477/solargaps-smart-solar-blinds
 
Žalúzie sa dajú ovládať prostredníctvom diaľkového ovládania  alebo cez mobilnú aplikáciu. Aplikácia SolarGaps umožní nastaviť si sťahovanie či vyťahovanie žalúzií, meniť sklon lamiel podľa potreby a priebežne sledovať množstvo vyrobenej elektrickej energie. Táto aplikácia je integrovaná aj do rozhrania Google Home a tiež je možné ju začleniť aj do iných platforiem na ovládanie či sledovanie smart domácností.

Zdroj: https://www.ireviews.com/review/solargaps

Zdroj: https://solargaps.com

Na rozdiel od bežných žalúzií, ktoré sú z rôznych materiálov od hliníka, dreva či látky, tieto žalúzie sú vyrábané iba z hliníka a sklolaminátu pre svoju nízku hmotnosť a pevnosť. Pokryté monokryštalickými solárnymi článkami od spoločnosti SunPower  so zárukou na 25 rokov. 


Zdroj: https://whoopzz.com/editors-picks/solargaps-breaking-the-solar-panel-myth-of-inconvenience

Na trh sú dodávané v 4 veľkostiach – S, M, L a XL, od extra malých (81 cm) až po extra veľké (213 cm), čo ovplyvňuje aj ich cenu. Tá sa pohybuje od 313 po cca 1535 eur. Okrem samotných žalúzií je súčasťou balenia ja menič napätia DC/AC a regulátor výkonu MPPT.  Dostupné sú zatiať v 3 farbách – biela, strieborná a čierna.



Zdroj: https://solargaps.com/
          https://www.kickstarter.com/projects/1170840477/solargaps-smart-solar-blinds/description